Wat is het Namenproject Antwerpen?

Met het namenproject wil stad Antwerpen de Tweede Wereldoorlog een plaats geven in het heden en de herdenking ervan doorgeven aan volgende generaties. Het project focust op de namen van de dodelijke slachtoffers die in Antwerpen woonden of stierven. Tegelijkertijd staan we stil bij het leed van overlevenden en nabestaanden, getekend voor het leven door de gruwel van de oorlog.

 

Fase 1: Onderzoek naar de namen

Het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen inventariseert de namen van de oorlogsslachtoffers die in Antwerpen woonden of stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om dodelijke slachtoffers die tot één van de vier verschillende slachtoffergroepen behoren: Holocaustslachtoffers, burgerslachtoffers van nazigeweld, burgerslachtoffers van militair geweld en militaire slachtoffers. Voor dit onderzoek maakt het FelixArchief gebruik van bronnenreeksen uit diverse archieven. Het onderzoek zal lopen tot en met 2023. De voorlopige namenlijst kan door iedereen doorzocht worden. Tot op heden focuste het onderzoek voornamelijk op de Holocaustslachtoffers en de slachtoffers van het nazigeweld. Ook beschikt stad Antwerpen al over heel wat namen van Belgische burgers en militairen die het oorlogsgeweld niet overleefden.

 

Fase 2: Een nieuw monument-memoriaal aan het Loodswezen

Aan de Scheldekaaien, ter hoogte van het Loodswezen vlakbij de wijk het Eilandje, zal een nieuw monument-memoriaal worden opgericht. Een internationale ontwerpwedstrijd bepaalt welk ontwerpteam het monument zal vormgeven. De eerstesteenlegging is gepland voor 2024.

Er bestaan al meerdere WO II-monumenten in Antwerpen, maar dit monument brengt voor het eerst alle overleden slachtoffers met een band met Antwerpen samen. De ambitie van het nieuwe monument-memoriaal is om verschillende gemeenschappen en generaties samen te brengen in het herdenken van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast wordt het een plaats voor ontmoeting, educatie en bezinning.

Samen met het fysieke monument zal er ook een digitaal monument ontwikkeld worden. Concreet gaat het om een online omgeving waarin de voorlopige, en later definitieve, namenlijst van slachtoffers centraal zal staan. Nabestaanden en andere geïnteresseerden krijgen in een latere fase via het digitaal monument kans om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (individueel) te herdenken.

 

Het onderzoek gaat voort

De zoektocht naar de namen van oorlogsslachtoffers is nooit helemaal klaar. Daarom kunnen er na de realisatie van het monument-memoriaal ook nog wijzigingen en namen worden toegevoegd.

Veelgestelde vragen over het project

De stad wil zo duidelijk en transparant mogelijk zijn over het onderzoek en de plannen van het monument-memoriaal. In de FAQ-rubriek op deze site worden veelgestelde vragen over dit project overzichtelijk opgelijst 

Naar de FAQ >

De voorlopige namenlijst van slachtoffers doorzoeken

Tijdens de onderzoeksfase van het Namenproject kan u hier de voorlopige lijst van dodelijke slachtoffers doorzoeken. Om een slachtoffer te vinden, kan u naam, voornaam of geboortejaar ingeven.

Zoek in de lijst >

Over het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen

Het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen zorgt voor de documenten van het Antwerpse stadsbestuur en de stedelijke administratie met al haar diensten. Daarnaast bewaart het nog vele andere archieven. Tal van instellingen, privépersonen, verenigingen en bedrijven die een band hebben met Antwerpen, vertrouwden hun archief aan ons toe.

Naar de website van het FelixArchief >