Met het namenproject wil stad Antwerpen de Tweede Wereldoorlog een plaats geven in het heden en de herdenking ervan doorgeven aan volgende generaties. Het project focust op de namen van de dodelijke slachtoffers die in Antwerpen woonden of stierven. Tegelijkertijd staan we stil bij het leed van overlevenden en nabestaanden, getekend voor het leven door de gruwel van de oorlog.
Het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen inventariseerde de namen van de oorlogsslachtoffers die in Antwerpen woonden of stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om dodelijke slachtoffers die tot één van de vier verschillende slachtoffergroepen behoren: Holocaustslachtoffers, burgerslachtoffers van nazigeweld, burgerslachtoffers van militair geweld en militaire slachtoffers.
Voor dit onderzoek maakte het FelixArchief gebruik van bronnenreeksen uit diverse archieven. De namenlijst kan door iedereen doorzocht worden.
Aan de Scheldekaaien, ter hoogte van het Loodswezen vlak bij de wijk het Eilandje, komt er een nieuw monument-memoriaal. Een multidisciplinair ontwerpteam onder leiding van Bureau Bas Smets geeft vorm aan het monument. De eerstesteenlegging is gepland voor 2025.
Er bestaan al meerdere WO II-monumenten in Antwerpen. Maar dit monument brengt voor het eerst alle overleden slachtoffers met een band met Antwerpen samen. De ambitie van het nieuwe monument-memoriaal is om verschillende gemeenschappen en generaties samen te brengen in de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast wordt het een plaats voor ontmoeting, educatie en bezinning.
Samen met het fysieke monument is er ook een digitaal monument. Dat is deze website van het Namenproject Antwerpen. Hierop staat de definitieve namenlijst van slachtoffers. Nabestaanden en andere geïnteresseerden hebben via het digitaal monument kans om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (individueel) te herdenken.
De zoektocht naar de namen van oorlogsslachtoffers is nooit helemaal klaar. Daarom kunnen er na de realisatie van het monument-memoriaal ook nog wijzigingen en namen worden toegevoegd.
Veelgestelde vragen over het project
De stad wil zo duidelijk en transparant mogelijk zijn over het onderzoek en de plannen van het monument-memoriaal. In de FAQ-rubriek op deze site worden veelgestelde vragen over dit project overzichtelijk opgelijst
Naar de FAQ >De voorlopige namenlijst van slachtoffers doorzoeken
Tijdens de onderzoeksfase van het Namenproject kan u hier de voorlopige lijst van dodelijke slachtoffers doorzoeken. Om een slachtoffer te vinden, kan u naam, voornaam of geboortejaar ingeven.
Zoek in de lijst >Over het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen
Het FelixArchief - Stadsarchief Antwerpen zorgt voor de documenten van het Antwerpse stadsbestuur en de stedelijke administratie met al haar diensten. Daarnaast bewaart het nog vele andere archieven. Tal van instellingen, privépersonen, verenigingen en bedrijven die een band hebben met Antwerpen, vertrouwden hun archief aan ons toe.
Naar de website van het FelixArchief >